1. Ana Sayfa
  2. Türkiye
  3. Karadeniz Bölgesindeki Tarihi Yerler

Karadeniz Bölgesindeki Tarihi Yerler

karadeniz-tarihi-yerler
1

Önemli medeniyetlerin ev sahipliğini yapmış olan Karadeniz bölgesindeki tarihi yerler bakımından oldukça zengin fakat yeteri kadar tanınmamış bölgelerden birisidir. Pontus, Bizans, Roma ve Selçuklu gibi oldukça önemli medeniyetlerin eserlerini barındıran bölge son olarak Osmanlı izlerini de taşımaktadır. Manastır ve klişe gibi yapıları ile de ünlü olan bölgenin coğrafi yapısı da ilgi çekicidir. Eşsiz doğası ve kültürel yapılar da bir araya gelince görülmeye değer tarihi mekanlar halini alıyorlar.

Karadeniz’in Tarihi Bölgeleri

Son dönemde Karadeniz turları oldukça arttı. Siz de bu turlara katılacak ya da Karadeniz’i kendi imkanları ile gezecek kişiler arasındaysanız; Karadeniz bölgesindeki tarihi yerler ile ilgili fikriniz mutlaka olmalı. Göreceğiniz şeylerin birçoğu size film karelerini hatırlatacak kadar görkemli ve enteresan.

  • Sümela Manastırı (Trabzon)

Trabzon ve Karadeniz bölgesi için oldukça önemli bir konum olan Sümela Manastırı; Hristiyan kesim için de kutsal sayılan bir yerdir. Milattan sonra yapılan ve 4. YY içerisinde yapımı tamamlanan mimari eser doğa ile iç içedir. Doğa ile olan uyumu ve eserin dokusu görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Osmanlı döneminde bu manastırın korunması için padişahlar ferman yayınlamıştır.

  • Kral Kaya Mezarları (Amasya)

Kayalara oyularak yapılan nadir mimari eserlerden birisidir. Karadeniz bölgesinde doğa ile bir araya gelen yapıları çok sık görürsünüz. Kral Kaya Mezarları da bu özelliği taşımaktadır. Harşena Dağı üzerinde olan ve güney yamacı üzerine yerleşmiş durumda olan 23 kaya mezarından oluşmaktadır.  Yeşilırmak vadisi içerisinde birçok alanda bu mezarları görmeniz mümkündür. Helenistik bir yapıda olan mimari özellikler sizi de kendine hayran bırakacaktır.

  • Ayasofya Camii (Trabzon)

Karadeniz bölgesindeki tarihi yerler içerisinde en önemli eserlerden birisi küçük bir Ayasofya çalışması olan Ayasofya Camisidir. 1260 yılında kurulan klişe Bizans dönemi için son derece önemli olan resim sanatlarına dair en güzel örnekleri de sunmaktadır. Taş işçiliğinin en güzel örneklerini göreceğiniz yapı; 1960 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. 2013 yılından beri de camii olarak ibaret yeri haline getirilmiştir. Eskiden klişe olarak hizmet veren yapı Trabzon’un fethi ile camii olmuştur.

Yorum Yap

Yorum Yap